Новият председател на ЕК

След проведеното на 15 юли пленарно заседание ЕП, беше избран новият Председател на ЕК. Жан-Клод Юнкер е демократично избран първи председател от 2014 г.

Изборите протекоха с гласуване в Парламента, а на тях Юнкер спечели гласовете на 422 депутати от ЕП, въпреки сигурните 376 гласа, който можеха да му осигурят поста от общо 751. Предстоящото встъпване в пост на новия Председател в ЕК се очаква да влезе в сила на 5 ноември 2014 г.

За първи път Европейският парламент на ЕС, избра председател на ЕК, вместо досегашната практика единствено да одобрява. Всичко това е съобразено с изискванията и правилата установени от Договора на Лисабон от 2009 г.

По отношение кандидатурата за избор на Председател на ЕК, печели партията, която има най-голям брой гласове и най-много места в ЕП. В следствие от изборите проведени в месец май, бившият министър-председател на Люксембург се номинира от ЕС за пост председател на Европейската комисия. Гласовете се вземат на база от 28 страни членки и 26-има правителствени ръководители на страните членки в ЕС.

Следващи стъпки след избора на Председател на ЕК са новият такъв да изпрати официални покани до всяка държавни и правителствени ръководители в ЕС, с които да ги напомни за излъчването на ччленове кандидати за ЕК.